Allereerst: de Blue Zones omvatten gebieden in de wereld waar de mensen zonder noemenswaardige gezondheidsklachten ouder dan 100 jaar worden.

Hoeveelheid groenten en fruit

Bewoners in de Blue Zones eten bijvoorbeeld veel grotere hoeveelheden groenten en fruit en vooral zongrijpte groenten en fruit. In Nederland eet slechts 6% van de bevolking voldoende groenten en fruit. In Costa Rica eet 90% van de bevolking voldoende fruit. Vooral tropisch fruit zit bomvol voedingsstoffen. Hier eten ze veel groenten en fruit

Daarnaast eten ze in de Blue Zones grote hoeveelheden bonen. Ze eten eveneens weinig varkensvlees, geen bewerkt voedsel en weinig voedsel uit de supermarkt.

Gezonde oliën

Een goede gewoonte is dat ze veel gezonde oliën gebruiken. In Nederland frituurt een groot deel van de bevolking te vaak het eten. De mensen in de Blue Zones eten hun kleinste maaltijd laat in de middag. Dit verschilt dus met de westerse gewoonte om rond die tijd juist je grootste maaltijd te nuttigen.

Ze eten rustiger dan we

Een ander verschil is dat mensen in de Blue Zones ook de tijd nemen om van hun maaltijden te genieten; ze eten niet gehaast. Daarnaast eten ze totdat ze voor 80% een verzadig gevoel hebben. Ze eten niet zoals de meeste mensen in het westen totdat ze helemaal verzadigd zijn. Trouwens eten ze dus geen of weinig tussendoortjes.

Wat zijn hun alcohol gewoonten?

Gedurende een sociale gelegenheid drinken ze slechts 1-2 glazen wijn per dag. Ze drinken dus niet veel alcohol zoals een groot deel van de bevolking in het westen.

Toxische stoffen

Het zal je misschien verbazen dat ze evenmin in aanraking komen met toxische stoffen omdat ze alles gebruiken wat de natuur hun biedt. Ze gebruiken niet de cosmetica waarover wij beschikken, geen vaccinaties, medicatie of anti-biotica. Ook de luchtkwaliteit is in deze gebieden veel beter dan hier in Nederland.

Slaapgewoonten

Een leefstijlgewoonte die tevens genoemd mag worden is het feit dat ze op tijd naar bed gaan; niet lang na zonsondergang (want ze staan vroeg op). In Nederland heeft 80% van de bevolking een slaaptekort.

Zeker één van de grootste verschillen is dat ze veel dingen doen op een natuurlijke wijze en gebruiken weinig machines. Daardoor is hun vitaliteit tot op hoge leeftijd goed.

Sociale gewoonten

Wat betreft sociale verschillen: familie en geliefden komen op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen. Mensen gaan niet met pensioen: ze blijven werken totdat ze doodgaan.

Ze leven ook een rustiger leven, ze zijn niet gehaast ten einde alles zo snel mogelijk te doen. Hoewel ze zeker hard werken.

Relaties

De onderlinge relaties zijn uitstekend. Ze komen vaker bij elkaar om om hulp te vragen of samen te eten en te dansen. Als er iemand is met verdriet of een ander probleem dan wordt de hele gemeenschap erbij betrokken. De wijsheid van ouderen wordt gewaardeerd, jongeren vragen graag hulp of advies van een oudere.

Omdat ze veel waarde hechten aan het hebben van een doelgericht leven, komen depressies in deze gemeenschappen bijna niet voor.

Gezondheidsklachten

Ze nemen geen medicatie tot zich, maar maken gebruik van de natuur om hun gezondheidsklachten en ziekten te bestrijden.